تاثیر لباس بر سلامت روان
14 دیماه، روز جهانی سلامت و ذهن و بدن است؛ اما آیا میدانستید که تاثیر لباس بر سلامت روان شما تا چه حدی هست؟ آیا اصلا این موضوع واقعا تاثیری هم دارد؟
این امر یک واقعیت اثباتشده است و مد و لباس میتواند هم تاثیر مثبت و هم تاثیر منفی در ذهن و روان ما بگذارد.
اگر این موضوع برایتان تعجب آور است و به دنبال دلیل آن میگردید با مجله تخصصی سامان لعیا همراه باشید.
آیا با لباسهایی که به تن میکنید، راحت هستید؟ جواب این سوال مهم است، چون لباسهایی که میپوشیم میتوانند تاثیرات مثبت و منفی بر سلامت روان ما بگذارند.
میدانیم که نحوهٔ لباس پوشیدن بر شناخت افراد نسبت به ما تاثیر میگذارد؛ اما باید بدانید که همین لباس میتواند بر روح و روان خودمان نیز تاثیرگذار باشد.
پوشیدن لباسهای مختلف، افکار و فرآیندهای ذهنی مختلفی را ایجاد میکند. لباس میتواند روحیه و افکار ما را تغییر دهد.

تاثیر لباس بر سلامت روان انسان
لباس پوشیدن اول صبح: این کاری است که روزانه انجام میدهیم و برخی آگاهانهتر از دیگران این کار را انجام میدهند.
ما صبحها برای رفتن به سر کار لباس میپوشیم، یا برای صرف ناهار با دوستمان حاضر میشویم یا ممکن است برای مراسمی لباس مجلسی به تن کنیم و با انتخاب هر لباس (عمدا یا ناخواسته) بهصورت غیرکلامی با دنیای خارج ارتباط برقرار میکنیم.
جای هیچ تردیدی وجود ندارد که آنچه که ما به تن میکنیم، همان چیزی است که ما هستیم؛ چون مد و لباس راهی برای نشان دادن خود، هویت و حتی نشان دادن احساسمان است.
لباسهایی که روزانه میپوشیم، بیانگر روشی است که میخواهیم دیگران از طریق آن ما را درک کنند؛ حتی با این لباسها است که میتوانیم بفهمیم خودمان را چگونه میبینیم. لباسها حتی بر توانایی شناختی ما نیز تاثیر میگذارند.
شناخت پوشش
در سال ۲۰۱۲ محققانی از دانشگاه Northwestern آمریکا دریافتند که پوشیدن لباسهای خاص بر روان و عملکرد فرد تاثیر دارد. این محققان به این نتیجه رسیدند که هر لباس معنای نمادین دارد.
وقتی لباسی با یک معنی خاص را میپوشیم، این پوشش بر وضعیت روانی ما میتواند تاثیر بگذارد. به این امر «شناخت پوشش» اطلاق میشود.

تاثیر لباس بر سلامت روان
به عنوان مثال، روپوش آزمایشگاه به هوش و تفکر علمی ربط دارد. بنا به گفته محققان زمانی که فردی روپوش آزمایشگاه به تن میکند، این خصوصیاتی که روپوش نماد آن است، تاثیرات مثبتی بر عملکرد فرد در انجام وظایف خاص میگذارد.
نتایج مطالعه نشان میدهد که آنچه ما میپوشیم و معنای نمادینی که لباسهای خاص دارد، تاثیرات بسزایی بر وضعیت روحی و روانی ما دارد.
Camay Abraham که دارای مدرک کارشناسی ارشد در زمینه روانشناسی کاربردی در مد و لباس از دانشگاه فشن لندن است، میگوید:
این تجربه واقعا نشان میدهد که لباس چگونه میتواند بر روان و حواس ما تاثیر بگذارد؛ حتی بر احساسی که نسبت به خود و شایستگیهایمان داریم هم اثرگذار است.
این تاثیر مد و لباس بر سلامت روان ممکن است مثبت یا منفی باشد. آبراهام معتقد است اگر لباسی که میپوشیم با یک ساختار منفی مرتبط باشد، میتواند تاثیر منفی بر سلامت روان ما بگذارد.
بنابراین «شناخت پوشش» یک خیابان دوطرفه است، درست مثل انتخاب روزانه لباس ما که میتواند احساس خوب یا بدی به ما منتقل کند.
در روزهایی که حالمان خوب نیست، میتوانیم لباسهایی بپوشیم که احساس خوبی به ما منتقل میکند و مثل زرهی در مقابل حال بدمان عمل میکند.
در چنین روزهایی ممکن است ست کردن لباس کمی برایتان دشوار باشد؛ در چنین مواقعی لباسی بپوشید که راحت است.
ناهماهنگی شناختی
گاهی دوست دارید از استایل افراد دیگری تقلید کنید؛ اما ممکن است چنین استایلی، حسی که به آن فرد میدهد را به شما منتقل نکند و با آن اصلا احساس راحتی نکنید.
این یعنی همان تاثیر مد و لباس بر سلامت روان شما!
در چنین مواقعی هرگز چنین لباسهایی را نپوشید. در این مورد، آبراهام به رابطهٔ بین ناهماهنگی و ناسازگاری شناختی و فشن اشاره میکند.
اصطلاح «ناهماهنگی شناختی» نوعی پدیدهٔ روانشناختی را توصیف میکند که در آن عملی که با اعتقادات یا ارزشهای شخصی ما همسو نیست، منجر به کشمکش و ناسازگاری ذهنی و در نتیجه ناراحتی روانی میشود.
برای رفع چنین مشکلی، یا باید کاری که با عقایدمان همسو نیست را انجام ندهیم، یا خودمان را متقاعد کنیم که چنین عملی در واقع همان چیزی است که میخواهیم انجام دهیم.

تاثیر لباس بر سلامت روان
گاهی فرد ممک